top of page

İnsan Odaklı Olabilmek...

Güncelleme tarihi: 13 Kas 2022


Günümüz dünyasında nüfusun artması, teknolojinin ilerlemesi, eğitim eksiklikleri, geçim sıkıntısı, sosyal medya bağımlılığı vb gibi birçok nedenden ötürü insanların birbirleri ile olan iletişimleri, birbirlerine olan hoşgörüleri gün geçtikçe azalmaktadır. Hatta bırakın iletişim kurmayı, kendi kendimize cep telefonlarıyla yaşayan bireyler haline gelmeye başladık. Bugün bir restauranta ya da kafeye gidip baktığımızda, insanların birbirleriyle sohbet etmek yerine, cep telefonlarıyla ilgilenerek zaman geçirdiklerini görmekteyiz.


Teknolojik gelişmeleri takip etmek, teknolojiden uzak kalmamak, hatta olabildiğince kullanmak kesinlikle çok önemli ve doğrudur. Ama bunu yaparken ayarlamayı bilmek, insani duygulardan ödün vermemek, sevdiklerimizden uzaklaşmamak, insan odaklı yaklaşımı hayatımızdan çıkarmamak gerekir.


Peki insan odaklı yaklaşımdan uzaklaşmamak için neler yapmalıyız?


· İnsanlara gülümsemeliyiz,

· Dinlemeliyiz,

· Empati kurmalıyız,

· Günaydın,iyi akşamlar,merhaba gibi sözleri birbirimize söylemekten çekinmemeliyiz,

· Çevremizdeki insanlarla konuşmalıyız,

· Karşılık beklemeden yardım etmeliyiz,

· Tanımadığımız birine iltifat etmeliyiz,

· Affetmeliyiz,

· Fedakarlıklar yapmalıyız.


Bu maddeler uzar gider ama önemli olan maddeleri uzun uzadıya yazmak değil maddeleri uygulamaya başlamaktır. Öncelikle birkaç maddeyle başlayıp başardığımızı görüp, sonrasında da maddeleri kendimiz artırarak devam edersek en kıymetlisi bu olur.

İnsanın en büyük bahanesi vaktim yok demektir. Aslına bakılırsa bu yapamadıklarımızın faturasını kesmekten başka birşey değildir. Gülümsemek, günaydın demek, küçük bir yardımda bulunmak, sevdiklerimizi aramak, konuşmak ne kadar vaktimizi alabilir ki? Burada da yine ayarlama konusu devreye giriyor. Örneğin saatlerce konuşmak değil de sadece karşımızdakinin sesini duymak, halini hatırını sormak bile yeterlidir.


Hadi gelin bugünden başlayıp insan odaklı olmak için kendi maddelerimizi oluşturalım. Önce belki 1-2 madde, sonrasında 3-4 bir bakmışız ki maddeler onlarca olmuş.

“Sen dünyasın; o yüzden sen değişirsen, dünya değişir.”

Osho


bottom of page