top of page
Yazarın fotoğrafıTuba Atalay Kocabıyık

Azimli Olmak


Bir çocuk yürümeyi öğrenirken 50 defa yere düşse de, asla kendi kendine şöyle söylemez: “Belki de bu bana göre değildir.”


Ne kadar doğru değil mi? Çünkü çocuklar asla denemekten vazgeçmezler. Düşerler, kalkarlar, tekrar denerler ve sonunda başarırlar. Ama yetişkinliğe geçiş yapıldığında, çocukluktaki bu azim, zamanla yerini tembelliğe, boş vermişliğe, korkuya, cesaret edememeye bırakır.

Oysa ki azim hedeflerimizin anahtarıdır. Azim olmadan hedeflerimizin gerçekleşmesi için gereken kapı açılmaz. Azimli olmanın yolu; inanmak, gayret etmek , çabalamak ve kararlılıktan geçer. Azim insanı hayata bağlar, yaşama sevincini artırır, canlı ve güçlü yapar. Bir düşünsenize; çocuklar defalarca düşmelerine rağmen yine de mutludurlar çünkü azimlidirler, yılmazlar, karamsarlık nedir bilmezler. Ama insanoğlu büyüdükçe daha çabuk pes etmeye, hayata küsmeye, karamsarlığa kapılmaya meyilli olur.


"Dünyada insana yardım eden tek şey tesadüf değil, azim ve sebat’tır.”

Samuel SMILES


Elbette ki her insan yaşadığı süre boyunca dümdüz yollarda yürümek ister. Ama hayat insanı zaman zaman engebeli yollara da sokar. İşte bu yolları aşmanın en önemli adımı da azim ve kararlılıktır. Azimli insan engebeleri geçmek için her yolu dener, mücadele eder, emek harcar ve sonunda da başarıya ulaşır. Azimli olmayan insan ise; kısa sürede rahat bir şekilde engebeleri aşmak ister ve başarıya ulaşamadığında da hemen hayata küser, mutsuz olur.


Peki azimli olmak için neler yapılabilir?


Öncelikle başarı azim gerektirir; azim ise irade. Bu nedenle azimli olmanın ilk yolu, iradeli olmaktan geçer. Sağlam bir irade hedefe başarıyla ulaştırır.


İkinci olarak; ulaşılmak istenen hedefi doğru belirlemek, hedefe ulaşmak için gereken yol haritasını doğru çizmek, yani; detaylı araştırıp plan yapmak çok önemlidir. Doğru çizilen planlarda olumsuz sürprizler az olur. Olsa bile çözüm üretmek daha kolay olacaktır.


Hedefe ulaşamamak, hiçbir zaman ulaşılamayacağı anlamına gelmez. Bu nedenle denemekten korkmamak, yol haritamızı tekrar tekrar kontrol etmek, gerekirse yeni yollar çizmek gerekir.


Bir diğer önemli konu başarısızlıkla karşılaşıldığında, karamsarlığa sürükleyecek, hayata küsmeye sebep olacak sözleri sarf etmekten kaçınmak gerekir. Böyle zamanlarda birçok insan “Zaten bende şans olsaydı....” “Ne kadar şansız bir insanım.” “Şu hayatta yüzüm hiç gülmeyecek.”gibi sözler söyler. Oysa bu sözler beyne negatif enerji göndermekten başka bir şey değildir. Negatif enerji ile birlikte isteksizlik, mutsuzluk ve karamsarlık başlar. Oysa, her başarısızlığı deneyim olarak görmek başarıya ulaştıran bir diğer yoldur.

Unutmamak gerekir ki büyük mucitler buluşlarını tek denemeyle değil, defalarca deneyerek bulmuşlardır.


Aceleci olmak azimli olmanın en büyük düşmanıdır. Çünkü acelecilik birçok ayrıntıyı atlamaya sebep olur ve ulaşılmak istenen hedef, birkaç kez denense bile başarısızlıkla sonuçlanabilir. Bu durumda da kişinin hevesi kırılır ve azmini kaybeder.


Son olarak; herkesin hayat yolunda yürüyeceği yolların düz olması, zaman zaman çıkan engebeleri de azim ve kararlılıkla aşmaları umuduyla...


“Kazananlar hiç hata yapmayanlar değil, asla vazgeçmeyenlerdir.”







Comments


bottom of page