top of page

Kitap Okumanın Önemi


Kendi dünyamızdan uzaklaşarak, farklı kimliklerle, farklı dünyalara gitmenin en keyifli yollarından biri olan kitap okumak, dijitalleşmenin hakim olduğu günümüzde ne yazık ki internet dünyası ile olan yarışta geride kaldı.


Hem Z kuşağına koçluk ve mentörlük yapan, hem de bir Z kuşağı annesi olarak görüyorum ki, özellikle bu kuşak, günlük rutinlerine, kitap okumak için gerekli zamanı dahil etmiyor. Z kuşağı, yani onların dilinde Gen Z için hayatın hızlı tempoda akması oldukça önemli. Bu nedenle de saniyeler içinde tüm dünyayı ayaklarına getiren interneti, kitap okumaya tercih ediyorlar.


Elbette ki internet sadece Z kuşağı için tercih edilen bir araç olmayıp, X ve Y kuşaklarının da oldukça yaygın bir şekilde kullandığı ve günlük rutinlerinde yapılması gereken pek çok işi de internet aracılığıyla hallettiği bilinmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken şudur ki, internet doğru kullanılmadığında bilgi çöplüğü haline gelebilmektedir. Bu nedenle hem zamana ayak uydurarak teknolojiden olabildiğince faydalanmalı, hem de kendimiz için ve kişisel gelişimimiz için gerekli olan alışkanlıkları hayatımıza mutlaka dahil etme konusuna özen göstermeliyiz.


İşte bu alışkanlıklardan belki de en önemlisi olan kitap okumak ile ilgili yapılan bir araştırmada:


Kitap okumanın;

  • ifade ve iletişim becerilerini geliştirmenin en etkili yolu olduğu,

  • Stresi azalttığı,

  • Özgüven kazandırdığı,

  • Yaşlanmanın olumsuz etkilerini azalttığı,

  • Uyku kalitesini arttırdığı görülmüştür.


Bir insanın başka bir insanla konuşabilmesi için en temel unsur kelime bilgisidir. Bir bebeği tamamen sessiz bir ortamda, iletişim kurmadan büyüttüğünüzde, konuşma yaşına geldiğinde, sadece doğal sesler çıkarabildiğini görürsünüz. Çünkü konuşmasını sağlayacak hiçbir kelimeyi öğrenme şansı olmamıştır. İşte ifade ve iletişim becerilerini geliştirmenin, yani doğru konuşmanın en etkili yolu da kitap okumaktan geçer. İnsan ne kadar çok kitap okursa, o kadar çok kelime öğrenir. Ayrıca öğrenilen her kelime okuma, anlama ve hatta yazma becerisini de geliştirir. Çünkü okudukça aynı zamanda görürüz ve beynimiz kelimelerin yazılışlarını biz farkında olmadan kaydeder.


Kitap okumak stresi azaltır çünkü; kitaplar bulunduğunuz andan uzaklaşıp, farklı bir ana yolculuk yapmanızı, kafanızdakileri de unutmanızı sağlar. Yapılan bir araştırma, günde sadece 6 dakika kitap okumanın, insanların stres düzeylerini yüzde 68 oranında azalttığını söyler. Özellikle de yatmadan önce okunan kitaplar iyi ve kaliteli bir uyku sağlar.


Kitap okumak, insanın kendisini geliştirmesinde, iç dünyasını zenginleştirmesinde, yaratıcı olmasında ve rahat iletişim kurmasında en etkili araçtır. Kitap okuyan insanın ufku genişler, eksik yönlerini keşfeder ve geliştirir, buna paralel olarak da özgüveni artar.

“Kitapsız yaşamak, kör, sağır, dilsiz yaşamaktır.”

Mustafa Kemal Atatürk


Kitap okumak beyni canlı tutar ve yaşlanmanın getirdiği hafıza sorunlarına karşı kalkan olur.

İşte bu nedenle gençlere tavsiyem, günlük rutinlerine kitap okumayı mutlaka dahil etmeleridir. Elbette ki hiç okumayan birinin bir anda sayfalarca kitap okuması beklenemez. Ancak hayat düzenden ibarettir önemli olan o düzeni kurabilmektir.


Kitap okuma alışkanlığı kazanabilmek için neler yapılabilir?

  • Öncelikle ilk okuyacağımız kitapların sürükleyici olmasına özen göstermeliyiz. Kitap okuma alışkanlığı olmayan birinin, yazım dili ağır klasik bir romanla bu alışkanlığı kazanması pek mümkün değildir.

  • Kitap okuyacağımız yeri ve zamanı doğru seçmek bir diğer önemli konudur. Kimi insan gece okumayı sever, kimi insan gündüz. Kimi insan sessizlik arar, kimi insan gürültülü ortamda bile okuyabilir.

  • Okuma alışkanlığı zamanla kazanılır. Bu nedenle ilk günler okuyacağımız sayfa sayısını çok fazla seçmemek faydalı olacaktır. Unutmayın ki bir büyüktür sıfırdan. Hiç okumamaktansa günde iki sayfa bile okumak fayda sağlar. İki sayfayı okumayı atlamayıp, onu tıpkı su içmek, yemek yemek gibi hayatımızın rutini haline getirdikten sonra artırmak gerekir.

  • Sürekli aynı tarz kitaplar bir müddet sonra sıkıcı olabilir. Bu nedenle her seferinde farklı tarz kitap okuyarak çeşitlilik yaratmak kitap okumaya ilgiyi artırır. Farklı tarz kitap okumak, daha çok kelime öğrenmemize, yaratıcılığımızın gelişmesine, farklı alanlarda da fikir sahibi olmamıza fayda sağlayacaktır.

  • Okuyacağımız kitabın dünyasına girmek çok önemlidir. Bu nedenle dünyasına giremediğimiz, kitapları bırakmak ve farklı bir kitaba geçmek gerekir.

  • Kendimize yıllık kitap okuma hedefi koymak, kitap okuma alışkanlığı kazanmak için iyi bir yoldur. Çünkü hedef koymak adım atmayı kolaylaştırır. Her yıl, bir önceki yıldan daha fazla okuma hedefi koyarak, kendi kendimizin rakibi olabiliriz.


“Ne kadar meşgul olduğunu düşünürsen düşün, okumak için zaman ayırmazsan

cahilliğe teslim olursun.”

Konfüçyus



Comments


bottom of page