top of page

Bakış Açısı



Geçenlerde çok sevdiğim bir arkadaşımla, bir konu hakkında konuşurken, olumsuz düşünceleri nedeniyle, yapma böyle bakış açın hayatını değiştirir dedim. Gerçekten de düşündüğümüzde, olaylara bakış açımızın günlük hayatımızı çok fazla etkilediğini, hayatımızı yönlendirenin bakış açımız olduğunu görürüz. Çünkü;

  • Bakış açısı, bir şeyleri görme şeklidir. Hayata karşı kötü ve olumsuz bir bakış açısına sahipsek, çevremizdeki her şeyi ve herkesi olumsuz görüp, olumsuz etkileriz. Hayata karşı iyi ve olumlu bir bakış açısına sahipsek, empati kurarak başka insanların gözünden bakabilir, mutlu olmak için çok fazla neden bulur ve pozitif duygulara sahip oluruz.

  • Bakış açısı, başarının sebebidir. Hayatta başarılı olmanın da bir sebebi vardır, başarısızlığın da. Sebep olmadan sonuç oluşmaz. Sebep bakış açımızdır.

  • Bakış açısı, sorunların çözüm şeklidir. Çünkü, sorunların çözümünde iki yön vardır; çözüm ya da çözümsüzlük. Hangi yönü tercih edeceğimizi bakış açımız belirler.

Bakış Açımızı Değiştirebilir miyiz?

Bakış açısını değiştirmek elbette mümkündür. Ancak; bu değişiklik için, hayata başkalarının gözünden bakabilmeyi öğrenmek, başka seçeneklere açık olmak, alışkanlıklarımızı değiştirmek gerekir. Başarmanın ilk yolu da istemektir. İstek olmadan sonuç oluşmaz.


Peki bakış açımız nasıl değişir?

  • Bakış açımızı değiştirmenin en önemli yolu, kendimize güçlü ve doğru soruları sormaktır. Bu soruların cevabı bizi çözüm yollarını bulmaya teşvik edecektir.

Bu neden hep benim başıma geliyor?

Neden kendimi sevmiyorum?

Bunu neden yapamıyorum?

Böyle düşünmeme sebep ne?

Bu sorunu çözmek için neye ihtiyacım var? gibi soruları sıklıkla kendimize sormalıyız.


“Farklı bir bakış açısı edinmek istiyorsan; filozofların hangi soruları sorduğuna değil, o soruları neden sorduklarına odaklanmalısın.”


  • Bakış açımızı değiştirmenin bir diğer yolu, hayatımız boyunca gerek ailemizin, gerek toplumun bize dayattığı doğrulardan etkilenmeyerek, objektif bakmayı başarmalıyız.

  • Empati kurabilmeliyiz. Kendimizi başkasının yerine koyabilmeyi başarmak, onun gözünden bakabilmek, bakış açımızı değiştirmemize fayda sağlar. Bu duruma en güzel örnek aşağıdaki resimde görülmektedir. Bu iki kişi, empati yapmayıp diretirlerse, tartışma uzar gider. Ancak empati yaparak, birbirlerinin gözünden görmek için, yer değiştirirlerse tartışma son bulur ve doğru bir iletişim sağlanır.



  • Bir diğer önemli konu yukarıda da belirttiğim gibi olayları görme şeklimizdir. Pozitif bakmak bakış açımızı kesinlikle değiştirecektir. Örneğin; günlük hayatımızda yaşadığımız basit aksilikler karşısında sinirlenip, tüm günümüzü zehir etmek yerine, aksiliği unutturacak olumlu bir şeyler yapabilmek pozitif bakış açısı kazandıracaktır. Örneğin; temizlik yapmaya başladığımız anda elektrikler kesildi ve öğrendik ki birkaç saat gelmeyecek. Bu durumda yaşanan aksiliği olumluya çevirecek bir şeyler yapabilmemiz bakış açımızı değiştirmemize yardımcı olacaktır. Madem elektrik gitti, güzel bir yürüyüş yapıp gelebilirim ya da kahvemi alıp, kitabımı okuyabilirim gibi olumsuz olayı olumlu bir kararla değiştirebilmeliyiz.

  • Herhangi bir olayı değerlendirirken varsayımlarla değil, gerçeklerle değerlendirmek bakış açımızı değiştirmede önemli bir unsurdur.


“Her doğrunun iki yüzü vardır, birini kabullenmeden önce, iki taraftan da bakmış olmak her zaman daha iyidir.”

A.Claudius


  • Öncelikle kendim diyebilmeliyiz. Başkalarının ne diyeceği fikrinden kurtulmazsak bakış açımız değişmez. Alacağımız kararlarda başkalarının ne diyeceği değil, bizim o kararı gerçekten isteyip istemediğimizi düşünmemiz ve ona göre sonuçlandırmamız önemlidir.

  • Kendi düşüncelerimizi yönetmek, duygularımızı kontrol etmek, bakış açımızı değiştirmek için oldukça önemlidir. Düşüncelerimizi süzgeçten geçirip sorgulamak, örneğin; bir olayı ya da bir kişiyi negatif değerlendirdiğimizde, bu kararda neyin etkili olduğunu kendimize sormak ve cevabını düşünmek, bakış açımızı değiştirecektir.



Comments


bottom of page