Üniversite mezuniyeti çoğu genç için bir dönemin sonu, yeni bir dönemin başlangıcıdır. Bu yeni dönem, öğrenciliğin bittiği, kendi ayaklarının üzerinde durma döneminin başladığı anlamına gelmektedir. Gençler hayallerinin peşinde, kendileri için en uygun işi bulmak için uğraşırlar ve belki birçok firmaya iş başvurusu yaparlar. Başvuruları sonucunda da hayallerine ulaşmak için çeşitli aşamalardan geçerler. İşte bu aşamalardan biri olan mülakat aşamasında dikkat edilmesi gerekenler:
Mülakata gittiğiniz firma hakkında ve mümkünse pozisyonun gereklilikleri hakkında bilgi sahibi olmak, bilinçli ve istekli bir başvuru yaptığınızı gösterecektir. Bu nedenle mülakat öncesinde detaylı bir araştırma yapmak önemlidir.
Başvurduğunuz firma ve sektörü ne olursa olsun, özenli, temiz ve birbirine uygun renklerde kıyafetler giymeniz çok önemlidir. Bankacılık gibi kurumsal sektörlerde takım elbise tercih etmeniz etkili olacaktır. Ancak daha esnek şirketlerde bile, günlük kıyafetleri tercih etmemeye özen gösterilmelidir.
Mülakat yüz yüze gerçekleştirilecekse, şirketin yerini önceden araştırmak ve ulaşım şeklini planlamak herhangi bir aksilik çıkmaması için önemlidir. Ayrıca mülakat başlamadan 15 dk önce işyerinde olmaya özen gösterilmelidir.
Mülakat online ise, mülakatın gerçekleştirileceği platform cep telefonuna ya da bilgisayara indirilerek önceden denenmelidir.
Mülakat esnasında kendinize güvenmeniz, sakinliğinizi korumanız ve paniklememeniz çok önemlidir. Ancak bu güven kibirlilik boyutunda olmamalıdır.
Mülakat esnasında kendinizi anlatırken, başvurduğunuz pozisyonun gereklilikleri ile örtüşen özelliklerinizi mutlaka ön plana çıkarmanız önemlidir.
Görüşmeye odaklanmanız ve mülakatçının sorularını anlamanız doğru ve rahat cevap vermenizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca tam net anlamadığınız bir soru olması halinde ben şu şekilde anladım ama doğru mu? diyerek teyit istemenizde hiçbir sakınca yoktur.
Sorulara net cevaplar vermeniz çok önemlidir. Bilmediğiniz bir konuda alakasız konuşarak uzatmak yerine, bilmediğinizi ifade etmenizde hiçbir sakınca yoktur.
Sorulara cevap vermek dışında, işyerinden beklentileriniz, sosyal haklar, kariyer yönetimi gibi konularda soru sormanız da karşı taraf için olumlu bir izlenim bırakacaktır.
Comments