top of page

İşe Alım Süreçlerinde Mülakatın Olumsuz Sonuçlanması




Uzunca yıllardır mülakat yapan bir İnsan Kaynakları profesyoneli olarak, ne yazık ki çok sayıda adaya, mülakat red mektubu göndermek zorunda kaldım. Bu durumun iş arayan insanların en büyük korkularından biri olduğunu ve kişiyi hayal kırıklığına sürükleyebileceğini de söyleyebilirim.


Bu hayal kırıklığını önlemek ve süreci sağlıklı sürdürebilmek için neler yapmalıyız?




Mülakat red cevabı alan aday ne yapmalıdır?


  • Mülakat red cevabı karşısında kendini yetersiz görmeyip, hedefinin peşinde gitmeye devam etmelidir. Unutmaması gerekir ki red cevabı aldığı şirket için uygun olmayabilir ama bir başka şirket için aranılan eleman olmadığını kim bilebilir?

  • Hedefinin peşinde giderken, önceki mülakatlarını referans almalı ve bir sonraki mülakat için, cevap veremediği soruları cevaplandırmalı, olumsuz gördüğü kısımlar varsa onları da çözüme kavuşturmalıdır. Her mülakat, yeni gerçekleştirilecek olan mülakat için eşsiz bir deneyimdir.

  • Aday, aldığı red cevabı karşısında kendisini yiyip bitirmek yerine, görüşme yaptığı şirketi arayarak, mülakatın olumsuz olmasının sebebini öğrenebilir ve sonraki mülakatlarında aynı sebepten red cevabı almamak için önlem alabilir.


 “Geri bildirim insanın yolunu aydınlatan bir fenerdir. Karanlıkta yürüyerek, önümüze çıkan engellerle mücadele edeceğimize, feneri kullanarak önlem almamız daha mantıklı değil mi?”(Bkz. 15 Kasım tarihli Geri Bildirim Almak ve Vermek yazısı)


  •  Aday, mülakata gitmeden önce, iş hayatına dair isteklerinden, kendisi için önemli değerlerden tam olarak emin olmalıdır. Bu istek ve değerlerle, başvurduğu şirketin değerlerinin ve olanaklarının örtüşüp örtüşmediğini de mümkün olduğunca araştırmalıdır. Bazen aday red cevabı aldıktan sonra, dikkatli bir şekilde düşününce, o şirketin kendisi için uygun olmadığını farkeder. Bu farkındalığı mülakat öncesinde kazanabilmek, kişinin hayal kırıklığını engelleyecektir.


Şirketler neden red cevabı verir?


  • Öncelikle her şirketin aradığı pozisyona ilişkin bir kotası bulunmaktadır. Ancak, şirket kültürüne en uygun, en doğru adayın seçilebilmesi için, belirlenen kotadan daha fazla adayla görüşme yapılır. Bu nedenle, seçilen aday dışındakilere red cevabı verilir.

  • Şirket kültürüne en uygun, en doğru aday demek, diğerlerinin başarısız olduğu anlamına gelmez. O şirketin kültürü için en uygun adaydır. Burada kaçırılmaması gereken en önemli detay şudur: Pozisyona ilişkin açılan ilanlar da işe özel genel bilgiler yer alır. Ancak mülakatlar her zaman daha derine iner ve ilanda yazmayan, mülakat esnasında keşfedilen, artı özelliklere sahip adaylarla da karşılaşılabilir. Durum böyle olunca da şirketler adaylar arasında kıyaslama yapmak durumunda kalır.

  • Şirketler, aradıkları pozisyona ilişkin şirket içinden nakil yoluyla kadroyu kapatmış olabilir. Bu durumda, görüşülen tüm adaylara red cevabı verilir.

  • Şirketlerin organizasyonel yapılarında değişiklik olabilir. Şöyle ki; aranılan pozisyona ilişkin görev tanımı ile ilgili başka bir bölüm yetkilendirilebilir ve aday arayışı son bulur.

  • Şirketlerin maliyete ilişkin stratejilerinin değişmesi söz konusu olabilir ve buna bağlı olarak da pozisyonu askıya alabilir ya da iptal edebilirler. Bu durumda, görüşülen tüm adaylara red cevabı verilir.


“Mücadele edenler her zaman kazanamazlar ancak kazananlar her zaman mücadele edenlerdir.”


Kommentarer


bottom of page